...
...
...
Cele mai bune cazări din România
Descriere traseu
La limita de nord-est a satului Şoimoş (astăzi parte a oraşului Lipova, judetul Arad), pe Cioaca Tăutului, în dreapta Mureşului, se află ruinele uneia dintre cele mai frumoase cetăţi medievale de pe teritoriul României.
Cetatea Soimoş
Cetatea Soimoş
Cetatea Șoimoș se află pe malul drept al Mureșului, vizavi de Lipova și deasupra satului cu același nume, pe dealul Cioaca Tăutului. A fost construită după primele invazii ale tătarilor în zonă și este atestată documentar din anul 1278.
Cetatea Soimoş
Cetatea Soimoş
Castelul are turnuri interioare de forma aproximativă a unui triunghi, accesibil cel mai ușor dinspre vest.
Cetatea Soimoş
Cărarea duce peste șanțul de apărare lat și adânc, prin puntea suspendată de odinioară așezată pe niște piloni uriași, spre poarta fortificațiilor exterioare, întărită cu un turn de apărare.
Cetatea Soimoş
Ca şi alte cetăţi din zonă, fortificaţia Şoimoş a fost asediată şi cucerită de către armata de ţărani condusă de Gheorghe Doja, după ce garnizoana cetăţii s-a alăturat răsculaţilor.
Cetatea Soimoş
Cetatea Soimoş
Legenda Cetăţii Şoimoş este legată de alte două cetăţi, Şiria şi Dezna. Se spune că cele trei cetăţi ar fi fost construite de trei surori care au fost pedepsite pentru trufia lor şi transformate în şerpi, iar cetăţile lor s-au năruit.
Cetatea Soimoş
Părăsită în 1788, zidurile ei s-au transformat treptat in ruine. În ultimii ani s-au efectuat unele lucrări de consolidare a zidurilor.
Din cetate se deschide o priveliște minunată atât către defileul Mureșului cât și spre câmpia Aradului. Pentru un popas aici aveţi de urcat cam 20 - 25 de minute până sus pe platoul cetăţii de unde veţi fi surprinsi de privelistea munţilor din Tara Zărandului.
Cetatea Soimoş
Cetatea Soimoş